Нова заплаха за свободата на интернет

    На 27 февруари в Женева започва дипломатически  процес като в резултат  може да бъде приета нова конвенция, даваща на ООН безпрецедентна власт над интернет, предупреждава в статия в The Wall Street Journal, Робърт М. Макдауъл,  член на американската  Комисия по  комуникации.

    Десетки държави, включително Русия и Китай енергично настояват да се подпише конвенцията до края на годината.

    „Както  каза през юни миналата година, руският премиер Владимир Путин, неговата цел и цел на неговите съюзници   е да се установи международен контрол над интернет чрез Международния съюз по далекосъобщения (ITU), организация под егидата на ООН, която се ръководи от международни споразумения,“ – се казва в статията.

    Авторът смята, че ако новият режим за регулиране на интернет бъде приет, той ще подкопае работата сегашния, който работи успешно от 1988 г. насам. Интернет традиционно се управлява от неправителствени организации по така наречения „мултиакционерен“ модел на управление, което авторът счита за тайната на успеха. Правителствата обикновено не се намесват в Интернет. Достъпът до Интернет подобрява живота на хората по-бързо и по-добре от всяка друга технология в историята.

    Днес обаче  Русия, Китай и техните съюзници сред държавите-членки на ITU искат да се разшири конвенцията към области, които преди това не са били регулирани. „Ужасно е да се прочете дори частично списъка от предложения, които биха могли да станат международни стандарти през декември на конференцията в Дубай,“ – казва авторът.

    Той изброява няколко точки: за международен контрол на киберсигурността и секретността на данните, такса за „международен“ интернеттрафик „, икономическото регулиране, контрол на ITU над редица функции на ICANN,“ регулиране  на тарифите и методите на международен роуминг в мобилните комуникации “

    Въвеждане на международно регулиране вероятно е свързано с „балканизацията  на интернет“, както се  изразява   автора. Централизирано управление е несъвместимо с архитектурата на  интернета, предупреждава авторът. Производителността на труда, повишаване на жизненото равнище и прогресът на свободата ще бъдат парализирани, особено в развиващите се страни.

    Привържениците на регулирането в момента са по-енергични, отколкото привържениците на мултиакционерния подход, предупреждава авторът. Да се приеме тази конвенция е достатъчно да се събере обикновено мнозинство от държавите-членки на ITU ( 193). Според някои изчисления, в подкрепа на междуправителственаа  регулация са около 90 страни – което  не е достатъчно за мнозинство – не стигат само 7.

    „Ние трябва да се събудим от този зимен сън“ – заключава авторът.

    The Wall Street Journal

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *