Дянков раздаде 233 000 лева бонуси

    Симеон Дянков е раздал 233 725 лева бонуси в края на 2011 г. на чиновници от финансовото министерство. Това съобщи за “Труд” Любослав Филчев, шеф на дирекция “Човешки ресурси и административно обслужване” във ведомството.

    Бонусите са разпределени между 176 служители, но не става ясно каква сума е взел всеки, тъй като според ведомството това са лични данни.

    Само преди 2 месеца в тв интервю Дянков отсече, че докато е министър, няма да има 13-а заплата за чиновниците. Дори да има повече пари в бюджетите на ведомствата, те няма да се раздават на служителите, бе категоричен вицепремиерът.

    Е, оказа се, че 13-а заплата няма, но има бонуси.

    176 чиновници с награди

    Бонусите са разпределени между 176 чиновници, но не става ясно каква сума е взел всеки един от тях.

    В заявление за достъп до обществена информация “Труд” попита какви суми са били изплатени във финансовото министерство под формата на извънредни възнаграждения, бонуси и допълнително материално стимулиране. Поискахме и списък на служителите с тяхната длъжност и сумата в левове, изплатена на всеки един от тях. В случай че ведомството смята, че имената са лични данни, предложихме те да бъдат заменени с инициали.

    Въпреки това администрацията на Симеон Дянков отказа да предостави каквато и да е разбивка по длъжности, като се позова именно на Закона за защита на личните данни.

    В редакцията на “Труд” постъпи информация от два независими източника, които обаче пожелаха да запазят анонимност, че отделни служители – шефове на дирекции, са получили за Коледа суми в размер над 30 000 лв. В един от случаите ставаше дума за бонус от 37 000 лв. Оказва се обаче, че Министерството на финансите не желае да разкрие добавките, които е изплатило на всеки човек поотделно.

    По 1328 лева средно на човек

    От информацията става ясно, че са наградени 28% от всички 620 служители на Министерството на финансите по щатно разписание. Излиза, че всеки от отличените е получил средно по 1328 лв., което е приблизително една заплата отгоре.

    Само преди два месеца в интервю за Би Ти Ви финансовият министър Симеон Дянков категорично отсече, че докато е министър, няма да има 13-а заплата за чиновниците. Дори да има повече пари в бюджетите на ведомствата, те няма да се раздават на служителите, бе категоричен вицепремиерът.

    Освен коледните бонуси традиция във финансовото министерство е служителите да получават допълнително материално стимулиране всяко тримесечие. Чиновници от други администрации завистливо коментират, че понякога тези бонуси са четирицифрени суми. Според новите наредби за държавните служители досегашната система на бонуси трябваше да бъде премахната и да се въведат поощрения в зависимост от свършената работа. Те обаче още не са влезли в сила.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *