Белгия е парализирана от стачка

    Белгия е парализирана от обща 24-часова стачка срещу правителствените мерки за строги икономии. Първи в нея се включиха превозвачите през нощта в неделя. В градските райони дейността на обществения транспорт е сведена до минимум. Ограничено е движението на крайградските влакове  и дори и на международните експреси „Tалис“ и „Евростар“, свързващи Брюксел с Париж, Лондон, Амстердам.

    Въздушният трафик в Белгия днес също ще бъде  нарушени. Както се очакваше, в столицата диспечерите ще бъдат работа. Но работата на другите служби в  авиотрафика на Брюксел ще е под въпрос.

    Стачката съвпада с откриването днес на срещата на върха на ЕС, на която се очаква да присъстват ръководители на държави и делегации от 27 държави. В тази връзка белгийските власти са били принудени да  разработят  „план Б“, според който за приемането на гостите ще бъде отворено военното летище бовешан на няколко десетки километра от Брюксел.

    Затворени са обществени и образователни институции. Болниците приемат само спешни случаи. Към протеста се присъединиха и белгийските медии. В усилията си да осъществят „истинска обща стачка“  белгийските синдикати готвят мобилни заграждения  пред  частни компании, които искат да започнат работната седмица, както обикновено,  и на входа на града.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *