56% у нас против пълна забрана за пушене във всички заведения

    56% от хората в страната не подкрепят въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията. Те смятат настоящите ограничения за достатъчни или че забраната трябва да важи само в заведения, в които се сервира храна.

    Това сочат резултатите от национално представително изследване, проведено в периода 20 – 24 януари 2012 г. от агенция за маркетингови изследвания „Ноема„.

    77% от запитаните са на мнение, че въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията ще се отрази негативно на ХоРеКа сектора и на собствениците на заведения. Тази теза се подкрепя от близо 70% от непушачите и от 86% от пушачите.

    Близо 93% от хората са запознати с действащите в момента ограничения, показват резултатите от допитването. Най-висок дял сред респондентите, които не знаят за тях са младите до 35 години, а сред тези, които знаят, но нямат представа от самите ограничения – тези над 45 години, което е обяснимо от гледна точка на това, че рядко посещават заведения.

    77% от анкетираните смятат, че като цяло сега действащите ограничения се спазват. Това мнение споделят и 71% от непушачите, участвали в проучването, както и 79% от хората, които често посещават заведения. Според 79% от хората пълната забрана, обаче няма да се спазва навсякъде или ще бъде прилагана само на някои места. Интересен е факта, че над 70% от непушачите също подкрепят тази теза.

    В допитването са включени 1500 човека на възраст над 18 години, равен брой пушачи и непушачи от различни области и типове населени места в страната.

    Изследването бе провокирано от актуалната в момента дискусия за въвеждане на пълна забрана за пушене в заведенията и промяна на Закона за здравето, който през 2010 г. постави изисквания за обособяване на отделни помещения за пушене, които да са оборудвани със съответна вентилация. В момента тече дебат, в който собственици на заведения смятат, че направените от тях реконструкции и инвестиции в унисон със Закона за здравето и наредбата към него от 2010 г., биха били ненужни, ако пълната забрана влезе в сила от 1 юни 2012 г.

    Като цяло, впечатлението при провеждането на теренната работа е, че темата е силно интригуваща за респондентите. Общото мнение на пушачите е, че дори и да се въведе пълна забрана, това няма да ги откаже и те ще продължат да пушат„, коментира проучването Дивил Кулев, развитие изследвания и анализи в „Ноема“.

    В проучването са взели участие равен брой пушачи и непушачи, които живеят в София (18%), oбластни градове (35%), необластни градове (23%) и села (24%). Сред анкетираните броят на респондентите на възраст между 18 и 25 години е 16%, между 26 и 35 години е 21%, между 36 и 45 години е 22%, между 46 и 55 години е 21% и между 56 и 65 години е 21%.

    Телефонното проучване е направено по повод планираното въвеждане на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места, която се планира да влезе в сила от 1 юни 2012 г.

    http://news.ibox.bg/news/id_889537298

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *