Асандж: Арабският бунт ще настигне и Балканите

Публикуването на секретните документи за страните от Югоизточна Европа от Уикилийкс ще има същият ефект както в страните от Арабския свят.

Това каза създателят на сайта Уикилийкс пред босненското издание „Дневни Абаз“, което обяви Джулиан Асандж за личност на 2010 година. Асандж обеща в близките дни Уикилийкс да обяви много секретни документи на американското посолство в Босна и Херцеговина за последните шест години.

Документите, които публикувахме за Румъния имат огромно влияние в тази държава, каза още Асандж.

Уикилийкс разсекрети и документи на американското посолство отнасящи се до България. От тях става ясно, че организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. Въпреки постоянният натиск от страна на САЩ и ЕС, последните български правителства са направили много малко за ограничаване на наличието на организирана престъпност. Според документите българската общественост осъзнава корумпиращото влияние на организираната престъпност.

„Очевидно това е моделът и значението на документите. Този модел ще има същото значение и за Балканите“, каквото имаше за Близкия Изток, каза още Асандж. Според него Уикилийкс е изиграл огромна роля за революциите в Тунис и Египет. Той каза, че няма да има спиране на разсекретяването на документите и обеща този процес да се ускори.

„Нямам никакво намерение да се договарям с американските власти….те се опитват да ни запушат устата и искат да унищожим документите, включително и тези, които вече са публикувани ….Да спрем контактите с нашите „източници и информатори“ от американската армия…Естествено, ние подобно нещо няма да приемем“, каза още Асандж и добави, че той има огромна подкрепа от страна на обикновените американски граждани. Подкрепят ни и много хора от различни държави по света, които търсят истината и прозрачността, каза още създателят на сайта.

Джулиан Асандж каза, че има голям екип от експерти базирани в Александрия, Египет и в щата Джорджия, които се опитват да го обвинят в шпионаж, за да се стигне до неговото екстрадиране в САЩ. /БГНЕС

loading...

Post Comment