През 2011 г. в България ще заболеят от рак още 24 хил. човека

    Според официалната статистика през 2008 година 34 576 са хората, които са се разболели от злокачествени заболявания у нас.

    За 2007 г. техният брой е с 994 по-малко. Аналогично е състоянието и при смъртните случаи. През 2008 г. жертвите на онкологичните заболявания у нас са 18 000, а през 2007 – 17 720.

    При жените най-чест е ракът на гърдата (22.8% от всички злокачествени тумори), а при мъжете – ракът на белия дроб (18.5% от всички злокачествени тумори). Тези две заболявания са и най-честата причина за смърт от рак при двата пола.

    Това отбеляза доц. Здравка Валерианова –  директор на Националния раков регистър в България, по време на пресконференция в Министерството на здравеопазването, по повод на Световния ден за борба с рака.

    Прогнозните данни за 2011 г. са за 4020 нови случая с рак на белия дроб, 3970 с рак на гърдата, 4980 с колоректален карцином, 1790 с рак на простата, 1230 с рак на маточната шийка, 4690 със злокачествени тумори на кожа.

    Заболяемостта от злокачествени тумори у нас е най-висока във възрастовата група над 65 години.

    Засягане на все по-млади пациенти се наблюдава при рака на белия дроб, на гърдата и на маточната шийка.

    Злокачествените заболявания в страната не са равномерно разпространени на територията й.

    При мъжете през 2008 г. най-висока е заболяемостта в областите Хасково, Бургас, Русе, Пловдив и Кърджали, а най-ниска – във Видин, Монтана, Габрово и Ловеч.

    При жените през същата година с най-висока заболяемост са областите Русе, София-град, Бургас, Ямбол и Велико Търново, а с най-ниска –  Кърджали, Пазарджик и Добрич.

    Експертите отбелязаха, че огромна роля има здравното обслужване по региони и достъпът до лечебни заведения.

    „В родопските села, например, нямат телевизори и хората не знаят какво е това рак.“, отбеляза доц. Валерианова. Тя подчерта още, че София е един от мръсните градове, а начинът на живот и начинът на хранене са много важни.

    Цигарите са сред най-рисковите фактори за образуване на раковите заболявания, съобщиха експертите по време на пресконференцията.

    Активното или пасивно тютюнопушене може да причини рак в устната кухина, носа и гърлото, ларинкса, трахеята, белия дроб, стомаха, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур, маточната шийка, костния мозък и кръвта.

    Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година от рак да умират 1,5 милиона души.

    Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества.

    От пресконференцията стана още ясно, че 40% от лекарите в страната са пушачи.

    Всяка година в света се диагностицират около 12 млн. пациенти със злокачествени тумори, а всеки ден около 20 000 души умират от рак.

    Очаква се през 2050 г. новозаболелите да са около 27 млн., а починалите – 17.5 млн, ако не се предприемат драстични мерки за ограничаване разпространението на злокачествените заболявания.

    Основните направления за ограничаване на засягането от рак на населението в света са свързани с профилактиката, своевременната диагностика и комплексното лечение, както и проследяването на болните с онкологични заболявания.

    По отношение на профилактиката с най-голямо значение са тютюнопушенето, наднорменото тегло, нерационалното хранене и заседналия начин на живот, на които се дължат над 60 % от случаите със злокачествени заболявания.

    В Европа злокачествените заболявания са на второ място по значимост (след сърдечно-съдовите) с около 3 млн. нови случая и 1.7 милиона починали годишно.

    http://news.ibox.bg/news/id_1108257775

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *