България спънала Румъния за Шенген

    Неизпълнението на техническите условия от България води след себе си и закъснение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, пише румънското електронно издание Зиаре.ком.

    България не изпълнява техническите условия за присъединяване към Шенгенското пространство, изправена пред големи проблеми, най-вече на границата с Турция, пише изданието.

    То се позовава на интервю за германските медии на Ханс Герхард Дьоринг, съветник на българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, в което Дьоринг уточнява, че България не е успяла да обезопаси границата си с Турция.

    Тази информация беше потвърдена и от източници от румънското министерство на вътрешните работи.

    Според тези източници, България, за разлика от Румъния, която изпълнява всички технически критерии, се е провалила при последната оценка, регистрирайки проблеми на ГКПП Капитан Андреево.

    Въпреки че е една от най-натоварените точки по границата на България, тук има както проблеми от техническо естество, но най-вече по отношение на персонала.

    Заключенията от последната оценка следва да бъдат огласени публично около 20 януари, когато може да бъде обявен и моментът, в който Румъния и България ще бъдат приети в Шенген.

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3509271

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *