САЩ предприеха масивна атака срещу китайския юан

    Вашингтон определи  занижената стойност , от своя  гледна точка, на обменния курс на юана като една от причините за сериозния търговски дефицит с Китай  и нарастващата безработица в САЩ. За да  защитят позицията на производителите, американските конгресмени са разработили законопроект, който ще позволи на САЩ да предприемат строги мерки срещу Китай, като наказание за това, което американците наричат „манипулиране на националната валута.“ Процесът на одобрение на проектозакона явно няма да се забави.

    Камарата на представителите одобри в сряда законопроект, който увеличава натиска върху Китай, с цел ревалвация на юана и проправя пътя за въвеждане на вносни мита за китайските стоки.

    В подкрепа на законопроекта, който трябва да защити американските производители срещу китайски конкуренти, получаващи предимство на световния и американския пазар за сметка на подценения юан, са били 348 конгресмени, а против – 79. Въз основа на закона, американските компании ще могат да подават жалби, които изискват въвеждането на мита върху китайските стоки.

    В навечерието на изборите   Конгресът ще демонстрира  своята решимост да предприеме действия за защита на американския пазар на труда, където безработицата е на доста високо ниво от 9,6%. Законопроектът ще влезе в Сената през ноември.

    Китай премахна твърдото привързване на юана към долара от 19 юни 2010.  От тогава курсът на юана спрямо долара се повиши с 2.1%, а през последните две седмици  показа рекорден ръст, въпреки че американските политици са на мнение, че това е недостатъчно.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *