Милиардерът- защитник на циганите

    Aмериканецът от унгарски произход Джордж Сорос и неговата фондация „Отворено общество“ от 1984 г. досега са осигурили близо 150  милиона щатски долара за програми за подобряване условията на живот на циганите в Европа, опитвайки се да постигнат появата на цигански елит.

    В сътрудничество със Световната банка, американският милиардер през 2005 г.   създава Roma Education Fund. Интервю с Джордж Сорос публикува Le Temps.

    „Спорната олитика на Никола Саркози в един момент, обърна внимание върху  критичното положение на циганите в Европа – един проблем, който дълго време бе пренебрегван. На фона на всеобщото безразличие, циганите, особено в Източна Европа, живеят в ужасяващи, унизителни от гледна точка на европейските стандарти  условия. Посягайки върху тях, Никола Саркози наруши европейските правила и разпоредби. Задачата на държавата е да арестува и да преследва съдебно нарушителите на закона. Осъждането като цяло на една етническа група, с твърднието, че тя представлява заплаха за обществото – означава да се тръгне  срещу правата на човека „, – казва Сорос.

    „Досега всеки се опитва да обвинява за проблемите си друга държава, както направиха това Румъния или България, или Никола Саркози, не виждащи друга възможност, освен да  “ изпрати тези хора у дома „, за да реши проблема, но това не им се удава. Така нареченият цигански проблем може да бъде разрешен само чрез политика, насочена към подобряване на условията им на живот „, – убеден е милиардерът.

    „Испания и Унгария са предприели мерки за интегриране, което дава  положителен резултат. Други държави се дискредитираха,   като правителството на Словакия, което предложи  стерилизация на циганските жени. Каквато и да е държавната политика, тя се ръководи от основните социални стереотипи, но всички те са в различна степен отрицателни. Отчасти те се обясняват с поведението самите цигани. Те често виждат в други   хора врагове, само защото са дискриминирани. В тях е размита колективната идентичност. Те нямат общ език, те са разпръснати, а липсата на елит им пречи за успешната интеграция „, – казва Сорос. „Досега, ако те биха могли да постигнат напредък в социалната сфера, те биха престанали да бъдат цигани. Това не способства  за тяхната интеграция.  Без уважение към циганската  идентичност, усилията за интеграция няма да доведат до резултати „, – казва Джордж Сорос.

    Според него е необходимо да се разработи общоевропейска „циганска политика“, отчитаща правата им. Освен това е необходимо да се увеличи и да се оптимизира отпускането на средства за проекти за подобряване на условията на живота  им.

    „Чрез   единна и уважителна политика след 20-30 години ще бъде възможно да се избавим от стереотипите, на основата на коите се гради политиката на популистките и националистически тенденции, особено в Източна Европа. Но ако всяка държава ще се занимава сама с  „техните“ цигански проблеми, никакъв съществен напредък не може да бъде постигнат „, – каза Джордж Сорос.

    Източник: Le Temps

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *