Рокфелер: Банкерите и политиците са виновни за кризата

    Ключова роля за възникването на световната финансова криза изиграха банкерите, но те са имали помощници в това. Както съобщават от ИТАР-ТАСС, такова становище в интервю за органа на деловите кръгове във ФРГ, вестник „Ханделсблат“ е изразил добре познат банкер, един от най-влиятелните представители на глобализацията, американецът   Дейвид Рокфелер.

    В отговор на въпрос на германския вестник, виновни ли са банкерите за настоящата криза, Рокфелер заяви: „Разбира се, те играят ключова роля. Небрежното раздаване на кредити и екзотични финансови продукти, които те продават на своите клиенти. Всичко това е причина за финансовата криза. “

    Въпреки това, уверен е 95-годишният американски банкер, „не само  банкерите са виновни за това – те имат помощници : политици, ипотечни брокери,   Федералния резерв (ФРС) на САЩ.

    „В разгара на ипотечния бум, вярата в нерегламентирания свободен  пазар в САЩ е била плашеща. Това убеждение заблуди много хора и те загубиха своя критичен поглед към действителността. Това се случва непрекъснато, както ни учи историята „, – казва Рокфелер, цитирайки като пример тюлпаноманията в Холандия през шестнадесети век. „Настоящата криза вероятно няма да е последна. Те винаги ще се случват „- заяви той.

    Според експерта, кризата не може да бъде напълно избегната, тъй като корените и са  много дълбоки „, но може би тя може да бъде отслабена.

    „Федералният резерв трябваше на време – в края на 2007 или началото на 2008 г. – да повиши лихвените проценти, или поне да бяха обмислили да го увеличат. Това би довело да намаляване на обема на нискокачествени кредити. Въпреки това, те не го направиха и сега ние трябва да живеем с последствията от това „, – казва Рокфелер.

    http://news.mail.ru/economics/4302554/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *