Здравеопазването: Срив, ликвидация и хаос!

Лекарите са принудени да излизат отпуска, на много места липсват кадри и дежурят хора без специалности, оплака се председателят на Българския лекарски съюз

Здравната система се срива… Случва се ликвидация на здравеопазването.

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов след срещата си с ръководството на КТ “Подкрепа”.

„Българите и без това са достатъчно малко, за да си позволим да ги губим с лека ръка и то заради липса на средства. Орязването на средствата за здравеопазване е във всички сфери, навсякъде намаляването е тотално и обрича системата на невъзможност да функционира“, категоричен е Райчинов.

Според него, няма как да бъдат спасявани хората и да бъде оказвано ефективно здравеопазване в момента.

„Нито една страна не си е позволила да спре на практика здравеопазването. Дейностите се спират. Болниците масово преминават на спешен прием. Лекарите са принудени да излизат отпуска, на много места липсват кадри и дежурят хора без специалности, цели отделения се закриват“, очерта черната картина председателят на Българския лекарски съюз.

Според него, все по-често ще се налага местенето на пациентите за лечение в друга област.

От Българския лекарски съюз смятат, че се приемат стандарти с прекалено високи изисквания. На повечето места се получават около 80% от заплатите, а на лекарите се забранява да работят, защото няма средства за дейност.

„Как могат да се задържат тези лекари в страната? Такъв срив на здравеопазването не е имало и в най-тежките за България години“, каза още Райчинов.

през

Здравеопазването: Срив, ликвидация и хаос! – Actualno.com.

loading...

Post Comment